Wat doen wij
Voor inwoners
in Maasdriel
Team Maasdriel
In 2025 verdelen we de dorpen van Maasdriel onder onze sociaal werkers zodat ieder dorp een vaste aanspreekpunt krijgt.
Onze welzijnsdiensten
Servicepunt Welzijn
Speciaal voor vragen op het gebied van welzijn, wonen, zorg en vrijwillige inzet kunt u iedere ochtend terecht bij ons Servicepunt Welzijn. De sociaal werkers weten de weg in de Bommelerwaard en denken graag even met u mee. Als centraal informatiepunt én expert van buurtplatform OnsMaasdriel.nl helpen zij u graag een stapje verder in uw zoektocht naar de juiste ondersteuning.
In 2025 zal ons Servicepunt Welzijn steeds vaker te vinden zijn op de adviespleinen van de gemeente in Hedel en Kerkdriel.
Samenleving
Leefbaarheid
Buurtplatform OnsMaasdriel
Ontmoeting
Dagactiviteiten
Inwoners kunnen elkaar op een laagdrempelige manier ontmoeten bij Inloop Ons Plekje en Bij Stein. Ons Plekje is gevestigd in Gelre’s End in Hedel en Bij Stein bevindt zich in De Leyenstein in Kerkdriel. Op beide plekken is iedereen welkom om een kopje koffie of thee te komen drinken, een praatje te maken en om bijvoorbeeld samen een hobby te beoefenen. Ook worden er regelmatig workshops georganiseerd, door zowel deelnemers als onze activiteitenbegeleiders. De maandplanning van Ons Plekje en Bij Stein zijn te vinden bij Agenda en Nieuws.
Vrijwilligerswerk/vacaturebank
Onze sociaal werkers stimuleren vrijwilligerswerk en bemiddelen inwoners naar passend vrijwilligerswerk. Tevens ondersteunen zij organisaties die met vrijwilligers werken.
Vrijwilligerswerk is er in veel soorten en maten: door je in te zetten voor een vrijwilligersorganisatie (in groepsverband), voor je eigen dorp of wijk of door iets te doen waarmee je een ander blij maakt.
Basisvaardigheden
Taalactiviteiten
De Nederlandse taal is van belang om zelfstandig in het leven te staan. Nodig voor werk, opleiding, opvoeden, sociale contacten en actief meedoen. Iedereen die beter Nederlands wil leren, kan terecht bij taalactiviteiten in Kerkdriel en Ammerzoden voor ondersteuning bij alfabetisering, staatsexamens en voor niveau-verhoging Nederlands als eerste taal (NT1) of tweede taal (NT2).
Er worden tevens extra taaloefeningen en lessen op maat aangeboden zoals spreken, luisteren, lezen en schrijven, maatschappelijke oriëntatie, rekenen en digitale vaardigheden.
Formulierenbrigade: eerste hulp bij administratieve vragen
Sport en bewegen
De buurtsportcoach van team Maasdriel organiseert beweegactiviteiten voor alle ouderen en pakt dit kerngericht aan. Vanuit de sociale dorpsagenda’s die in 2025 worden gemaakt, creëren we overzicht van al het aanbod en kijken we naar de behoeften om nieuwe beweegactiviteiten te organiseren. We werken onder andere samen met de huisartsen, de gezondheidsmakelaars (van de GGD), de Dorpsraden, fysiotherapeuten, sportverenigingen, Iriszorg en sportscholen.
Voor verenigingen organiseren we (thema)bijeenkomsten zoals de training vertrouwenscontactpersoon. Ook versturen we een digitale nieuwsbrief en brengen verenigingen met elkaar in contact rondom gedeelde thema’s.
Het overzicht van alle activiteiten is te vinden op de website van Bommelerwaardbeweegt.
Eenzaamheid
Maak je je zorgen?
Heb je het idee dat iemand in jouw omgeving eenzaam is? Of voel je jezelf eenzaam? Laat het ons weten. Dit kan eenvoudig via het Signaalpunt Eenzaamheid.
Iedereen kan hier een melding doen, zoals inwoners, ondernemers (denk aan kappers of postbezorgers) en medewerkers van maatschappelijke organisaties. Ook als je zelf eenzaam bent, kun je een bericht achterlaten.
Hoe werkt het?
1. Klik op de knop Signaalpunt Eenzaamheid om het formulier in te vullen.
2. Liever bellen? Neem contact op met een sociaal werker via 0418-634231.
Een sociaal werker van Welzijn Bommelerwaard pakt jouw signaal op en zorgt ervoor dat dit binnen vijf werkdagen wordt behandeld. Elke zorg, elk signaal nemen we serieus.
Ondersteuning
Ouderenadvies - langer meedoen, langer thuis
Welzijn op Recept
Mantelzorgondersteuning
Mantelzorger ben je wanneer je langdurig en intensief zorgt voor een zieke partner, vader, moeder, kind of buur. En als je je zorgen maakt over je zieke broertje of zusje ben je jonge mantelzorger. Mantelzorg kan zwaar zijn: mantelzorgers kunnen bij onze sociaal werkers terecht voor praktische en emotionele ondersteuning. Daarnaast organiseren we (lotgenoten)activiteiten ter informatie, ontspanning en ontmoeting. Mantelzorgers die betrokken zijn bij iemand met dementie kunnen terecht bij onze Odense huiskamer (in het Gelre’s End in Hedel).
Op OnsMaasdriel is de pagina van Mantelzorg Bommelerwaard te vinden.
Steun van een vrijwilliger
Kinder- en Jongerenwerk
Sociaal werkers gericht op jongerenwerk werken naast de jongeren, in de leefwereld van de jongeren. Zij spreken de taal van jongeren, moedigen aan, geven advies, geven vertrouwen, kunnen luisteren en jongeren echt zien. Onze sociaal werkers kunnen vroegtijdig signaleren doordat ze aanwezig zijn op plekken waar de jeugd zich verzameld. Ze zijn de schakel tussen jongeren en anderen, zoals inwoners en (maatschappelijke) organisaties, het onderwijs, zorgpartijen en (sport)verenigingen. De sociaal werkers zijn niet alleen op straat te vinden maar ook online aanspreekbaar.
Daarnaast richten de sociaal werkers zich ook op kinderen. Voor hen worden activiteiten met een thema georganiseerd zodat kinderen kunnen werken aan hun doelen. Voorbeelden van thema’s zijn natuur, voeding, sport, school, veiligheid en gezondheid. We werken hierbij samen met basisscholen.
Support voor gezinnen
De sociaal werkers komen ook bij gezinnen thuis en ondersteunen in die hoedanigheid ouders bij opvoedvragen of andere zorgen. Gezinnen met een ondersteuningsvraag kunnen worden gekoppeld aan een vrijwilliger. De vrijwilligers zijn voor langere periode betrokken bij het gezin en ondersteunen hen om weer in hun kracht te komen staan en zelfstandig verder te kunnen. Het zijn gezinnen waar het even wat minder goed loopt.
Ook kan een vrijwilliger ingezet worden als iemand zwanger is en het even niet meer overziet. Dat kan praktische hulp zijn zoals het maken van een stappenplan of samen bekijken wat er allemaal geregeld moet worden.
Onze partner Humanitas neemt deze activiteiten voor haar rekening.
Samen komen we verder
Agenda & Nieuws
Voorlichting over verschillende vormen van oplichting
- 28 maart 2025 11:57·
Inloop ‘Ons Plekje’ April 2025
- 18 maart 2025 11:46·
De ontmoeting in maart/April
- 13 maart 2025 09:47·
Activiteitengids Senioren 2024/2025
- 28 februari 2025 15:35·
Ne me quitte pas, herinner en geniet!
- 27 februari 2025 10:02·
De Ontmoeting in Ammerzoden
- 26 februari 2025 15:32·
Inloop ‘Bij Stein’ Maart 2025
- 25 februari 2025 13:43·
Kom in gesprek met leeftijdsgenoten (85+)
- 25 februari 2025 08:47·